Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers tècniques i d'analítica per obtenir dades estadístiques. No les utilitzem per segmentar usuaris amb objectius publicitaris. Clicant 'més informació' t'expliquem com deshabilitar si així ho desitges..
Més informació OK

Fundacions i Associacions i Llei de Prevenció de Blanqueig de capitals

Les Fundacions i Associacions sense ànim de lucre són entitats amb personalitat jurídica i són considerades subjectes obligats per la Llei de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Finançament del Terrorisme.

Actualment moltes persones o empreses es decideixen per constituir Fundacions o Associacions sense ànim de lucre amb l'objectiu de realitzar unes finalitats concretes d'interès general: centres escolars, entitats esportives, Organitzacions No Governamentals, o fundacions corporatives que s'utilitzen per canalitzar l'acció social d'una empresa.


Les motivacions que a aquestes persones o empreses els poden portar a emprendre aquest tipus d'associacions són diverses però les més comunes solen ser sempre les mateixes: un règim fiscal atractiu, major flexibilitat, crear aliances, generar sinèrgies o donar forma al compromís social d'una companyia.


Ara bé, aquesta simplificació o senzillesa en les seves formes no significa que estiguin exemptes d'obligacions de caire legal com poden ser temes de tanta actualitat com són la Prevenció del Blanqueig de Capitals i Finançament del Terrorisme o la Llei Orgànica de Protecció de Dades, o que fins i tot tinguin l'obligació d'implementar mecanismes eficaços per prevenir la comissió d'infraccions administratives, legals o fins i tot delictes dins de la pròpia organització.


Entre altres obligacions, en relació a la Prevenció de Blanqueig de capitals, l'article 39 de la Llei 10/2010 estableix  que les Fundacions i Associacions hauran de complir, entre altres aspectes, amb:

  •  L'obligació d'identificar a totes les persones que aportin o rebin a títol gratuït fons o recursos de la Fundació, en els termes dels articles 3 i 4 de la Llei; això és, complint amb l'obligació d'identificació formal i d'identificació del titular real.

  •  L'obligació de conservar els registres i documentació que suporti de la identificació a la qual es fa referència en el paràgraf anterior, durant 10 anys.

  • Posar aquests registres i documentació a la disposició del Protectorat i dels diferents organismes administratius i/o judicials amb competències en l'àmbit de la prevenció o persecució del blanqueig de capitals o del finançament del terrorisme.
     

En aquest sentit, tots hem estat espectadors de primera fila de com en els últims anys tant Fundacions com a Associacions sense ànim de lucre han estat i encara estan en el punt de mira d'inspectors i fiscals per les irregularitats que s'han comès en relació, sobretot, a l'evasió fiscal, el Blanqueig de Capitals o el suborn. I no han estat poques les portades que han ocupat notícies d'aquest tipus en els periòdics de més rellevància del nostre país.


Per això, és absolutament necessari que aquest tipus d'associacions o fundacions compleixin escrupolosament amb totes les seves obligacions i prevencions legals  per poder evitar i acreditar la màxima diligència per a la consecució de l'interès general de l'associació, implantant la cultura de l'ètica i la responsabilitat social basats en principis essencials com són la transparència i la sostenibilitat.


No només és necessari complir amb les obligacions legals relatives a la Prevenció de Blanqueig de Capitals i Finançament del Terrorisme o la relativa a la Protecció de Dades, sinó que també considerem del tot recomanable que s'implanti un programa de Legal Compliance que garanteixi l'escrupolós compliment de la legalitat en tota l'organització.


En cas contrari, és a dir, de no complir-se les obligacions legals, ni seguir amb la recomanació d'implementar un Protocol de Legal Compliance que pugui resultar eficaç per evitar la comissió de delictes dins de l'organització, a part d'importantíssimes sancions i multes de caràcter administratiu, pot veure's involucrat en un procediment penal amb conseqüències tan funestes com poden ser el propi tancament de la Fundació o Associació.


Per això, el nostre consell és que tant si la seva intenció és constituir una associació o fundació d'aquest tipus, o si ja tenen una de constituïda i tenen dubtes sobre el compliment d'aquestes obligacions de caràcter preventiu, consultin sobre això a un professional expert.


Necessites que els nostres advocats assessorin a la teva fundació o associació a constituir-se o a complir amb les obligacions de Prevenció de Blanqueig de Capitals? Contacta amb el nostre despatx i sol·licita visita presencial amb els nostres advocats experts en dret mercantil.

0 Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

Responsable AOB ABOGADOS LEGAL SERVICES SLP
Finalitat
  1. Publicar i contestar al nostre blog els comentaris que feu a l'apartat 'Deixa un comentari' que apareix en el formulari habilitat dels posts del nostre blog. A la nostra web apareixerà publicat el nom i cognom facilitat i el seu comentari (mai publicarem el seu correu electrònic)
  2. Poder-li enviar el nostre butlletí comercial i realizar les comunicacions informatives i publicitàries dels nostres productes i serveis, inclús per mitjans electrònics (mail, etc..)
Legitimació Consentiment del interessat.
Destinataris No es cediran les dades a tercers, excepte en supòsits d’obligacions legals.
Drets Accedir, rectificar i suprimir les dades, així como altres drets, como s’explica a la informació addicional.
Informació addicional Pot consultar la información addicional i detallada en el nostre apartat Política de Privacitat