Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers tècniques i d'analítica per obtenir dades estadístiques. No les utilitzem per segmentar usuaris amb objectius publicitaris. Clicant 'més informació' t'expliquem com deshabilitar si així ho desitges..
Més informació OK

La Carta d'intencions: La forma de regular les negociacions

En operacions de certa rellevància de caràcter mercantil,  és comú i molt recomanable que de forma prèvia a l'inici del període de negociacions, les parts proposin la signatura d'una Carta d'Intencions (també conegudes com Letters of intent o LOI). La funció principal és regular i proporcionar seguretat jurídica a les parts durant tot el procés negociador.

El supòsit més habitual és que es proposi la signatura d'aquestes cartes d'intencions en les primeres converses dirigides a aconseguir un acord per a la compravenda d'una empresa o per a una fusió, establint un conjunt de drets i obligacions per a les parts,  tals com el deure confidencialitat, o el dret a informació, que s'hauran de respectar durant tot el període negociador.


Contingut de les Cartes d'Intencions:

Les cartes d'intencions són voluntàries i no es troben regulades en el nostre ordenament jurídic, per la qual cosa el contingut serà el que pactin les parts lliurement. De totes maneres, el contingut més habitual d'aquest tipus de documents és:

L'exclusivitat de les negociacions, els deures de confidencialitat, els terminis del procés contractual, l'obligació de negociar de bona fe, el dret d'informació, i lògicament, la forma en la qual s'ha de dur a terme la “Due Diligence", que serà la gran protagonista i la peça clau de tota la fase negociadora.


Els efectes:

Addicionalment, en algunes ocasions s'afegeix específicament una clàusula penal per al cas que alguna de les parts decideixi renunciar a l'operació, però a criteri d'aquest lletrat, la naturalesa de la Carta d'Intencions és la de regular el procés negociador, i no és ni una oferta vinculant, ni un precontracte, amb el que establir una clàusula penal  considerem que queda fora de l'àmbit d'aquest tipus de documents.

Un altre aspecte és incloure una indemnització pels danys i perjudicis causats per al cas que una de les parts no complís amb alguna de les obligacions a les quals s'ha sotmès en la Carta d'Intencions i que siguin relatives al propi procés negociador.

Imaginem el següent suposat: un potencial comprador incompleix el seu deure confidencialitat, i als competidors els arriba el resultat de la “Due Diligence”. Això podria arribar a suposar un important impacte negatiu a tots els nivells, fins i tot constitutiu d'una infracció penal, i considerem que per a aquests supòsits, és convenient establir unes conseqüències mínimes per a la part incomplidora.


En conclusió:

La Carta d'Intencions (o LOI) és un contracte perfeccionat i vàlid mitjançant el qual les parts estableixen voluntàriament els drets i obligacions de la fase de negociació per a la consecució d'una operació en l'àmbit mercantil, i aquests drets i obligacions són plenament exigibles per les parts.

Sense perjudici d'això, les parts poden afegir el contingut que considerin oportú, fins i tot una clàusula penal, per la qual cosa no cal prendre's a la lleugera aquest tipus de documents.


Si tens la intenció d'adquir una societat, el seu fons de comerç o unitat productiva, els següents articles del nostre Blog et podrien interessar:

- Què fer si he comprat una societat i el venedor s’està quedant amb els clients

- "Due Diligence": la millor aliada en cas de compra d'una societat


Més dubtes? Contacta amb el nostre despatx per a rebre assessorament mercantil en el procès negociador sol·licitant visita a les nostres oficines, o si ho prefereixes, sol·licitant assessorament via videoconferència amb un dels nostres advocats.


0 Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

Responsable AOB ABOGADOS LEGAL SERVICES SLP
Finalitat
  1. Publicar i contestar al nostre blog els comentaris que feu a l'apartat 'Deixa un comentari' que apareix en el formulari habilitat dels posts del nostre blog. A la nostra web apareixerà publicat el nom i cognom facilitat i el seu comentari (mai publicarem el seu correu electrònic)
  2. Poder-li enviar el nostre butlletí comercial i realizar les comunicacions informatives i publicitàries dels nostres productes i serveis, inclús per mitjans electrònics (mail, etc..)
Legitimació Consentiment del interessat.
Destinataris No es cediran les dades a tercers, excepte en supòsits d’obligacions legals.
Drets Accedir, rectificar i suprimir les dades, així como altres drets, como s’explica a la informació addicional.
Informació addicional Pot consultar la información addicional i detallada en el nostre apartat Política de Privacitat