Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers tècniques i d'analítica per obtenir dades estadístiques. No les utilitzem per segmentar usuaris amb objectius publicitaris. Clicant 'més informació' t'expliquem com deshabilitar si així ho desitges..
Més informació OK

Tinc l'obligació d'entregar la documentació personal del meu fill al progenitor que no té la guarda?

En moltes ocasions succeeix que dos progenitors divorciats o separats discrepen sobre si existeix o no l'obligació de lliurament de la documentació personal del fill comú (DNI, targeta sanitària, carta de vacunació, etc.) per part d'aquell que ostenta la guarda del menor .


Si no s'acorda res entre les parts al respecte, nombrosa jurisprudència, entre elles la Sentència núm 308/2016 dictada per l'Audiència Provincial de Girona, Secció 1a, de data 21 de novembre de 2016, estableix que els documents seran custodiats per qui exerceix la guarda i custòdia dels menors, sense perjudici que el progenitor no custodi pugui obtenir un duplicat d'aquells documents que poguessin ésser necessaris mentre els seus fills estiguin amb ell, com ara la targeta sanitària, i pugui demanar al progenitor guardador la resta de documentació original quan ho necessiti, com per exemple en viatges, sortides a l'estranger, metges, etc.  Sent que aquest compromís de lliurament de la documentació del menor existeix en aquestes circumstàncies amb independència de la guarda i custòdia pactada o establerta en sentència.


En el supòsit de necessitar la documentació original i el pare guardador no volgués fer el lliurament de la mateixa recomanem enviar un burofax (comunicació fefaent) ja que en ocasions aquesta mesura té efecte, ja que permet que l'altre progenitor pugui informar-se i, en conseqüència, conèixer el deure de que el lliurament de la documentació personal del fill comú en aquelles circumstàncies és necessari. No obstant l'anterior, i en el cas que es faci cas omís a la missiva rebuda i es negui l'entrega dels documents personals del menor, existeix un mecanisme judicial (procediment judicial d'execució) per aconseguir que aquell que no compleix amb el que estableix la legislació vigent i la jurisprudència, se li obligui a complir-ho, sent un procediment en el qual el jutge competent ha de declarar l'obligació per part del progenitor guardador de lliurar els documents personals del menor en aquestes circumstàncies.


Ara bé, ho hem de plantejar en el supòsit en el que què dos pares dissolen seu matrimoni o parella estable mitjançant un acord i en el mateix s'indica de forma expressa en el conveni regulador, que serà homologat a través de la corresponent sentència, l'obligació de lliurament de la documentació personal i original del fill comú (DNI, tarja sanitaria, cartilla de vacunació), ja que en aquest supòsit i per haver estat així pactat, té l'obligació de que la documentació personal estigui amb el pares que en aquell moment gaudeix del menor, de manera que aquests documents estaran sota la custòdia del progenitor amb el qual estigui el fill comú en aquest moment. Tot i això, podem trobar-nos amb la situació anteriorment descrita i que un dels progenitors incompleixi amb aquesta obligació de lliurament dels documents, sent que en aquest supòsit podrem interposar un procediment d'execució de títols judicials per tal que es requereixi al pare o mare incomplidor a que faci el lliurament dels documents.


Entenem que és molt important estar degudament assessorat per un advocat en el procediment inicial de dissolució del matrimoni o parella estable, és a dir, en el primer procediment que hi hagi en l'àmbit de dret de família, ja que si es pacta de forma expressa l'obligació de lliurament de la documentació personal del menor per part dels dos progenitors, les dues parts coneixeran d'aquest compromís i també podran acudir sense problemes a la via judicial, facilitant molt més el compliment d'aquesta obligació.


Necessites que preparem un burofax requerint que et facilitin la documentació del teu fill? Has d'instar procediment judicial? Contacta amb nosaltres.Altres post relaciontats que et poden interessar:

- Tinc l'obligació d' entregar la roba dels fills en els règims de visita?

16 Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

Responsable AOB ABOGADOS LEGAL SERVICES SLP
Finalitat
  1. Publicar i contestar al nostre blog els comentaris que feu a l'apartat 'Deixa un comentari' que apareix en el formulari habilitat dels posts del nostre blog. A la nostra web apareixerà publicat el nom i cognom facilitat i el seu comentari (mai publicarem el seu correu electrònic)
  2. Poder-li enviar el nostre butlletí comercial i realizar les comunicacions informatives i publicitàries dels nostres productes i serveis, inclús per mitjans electrònics (mail, etc..)
Legitimació Consentiment del interessat.
Destinataris No es cediran les dades a tercers, excepte en supòsits d’obligacions legals.
Drets Accedir, rectificar i suprimir les dades, així como altres drets, como s’explica a la informació addicional.
Informació addicional Pot consultar la información addicional i detallada en el nostre apartat Política de Privacitat

Araceli

Contestar

Mi ex pareja no me quiere dar los documentos de identidad de mi hija los necesito para llevarla a su control por su salud de los pido y no me los quiere dar nosé que hacer puedo denunciarlo? Por favor ayúdenme

jossef

Contestar

la mama de mis hijos me dejara al hijo mayor ya que ella se ira de viaje que documento me puede dejar para asi tener un comporbante de que ella voluntariamente me dejo a mi hijo

Isabel

Contestar

Hola, me gustaria saber donde me tengo que dirigir para poner en conocimiento un posible fraude de prestaciones, el padre de mis hijos cobra prestaciones por ellos y viven conmigo, usa su dni incluso, el vive en Córdoba y yo con los niños en Barcelona.

Jose lUIS

Contestar

Buenos días, la madre de mi hija, no quiere hacerle el dni ni me deja hacerslo a mi. no me da el libro de familia ni me facilita el padron. tenemos custodia compartida pero la niña esta empadronada con ella. que pasos tengo que seguir?

image description

AOB Abogados

Contestar

Hola Jose Luis,

Al respecto de la consulta que nos planteas y con el fin de poder asesorarte correctamente al respecto, convendría que tuviéramos más información, de forma que así podremos guiarte en cómo debes proceder al respecto.

Puedes utilizar nuestra consulta legal por videoconferencia o bien solicitar una consulta presencial en nuestras oficinas donde un abogado especialista en derecho de familia podrá prestarte el servicio personalizado que necesites.

Un saudo

Luis Rivero Santana

Contestar

Llevo divorciado 8 años, entre mi exmujer yo tenemos en común dos hijos y el piso que compramos al casarnos.Hace 6 meses,el el año 2021,ella decidió comprame mi parte del piso,el 50%.Yo tengo la escritura de dicho piso,pero me hace falta la factura de los gastos notariales para hacer la declaración de la renta.Le he pedido dicha factura a mi exmujer y se niega a dármela ,me ampara la ley para poder obligarla a dármelo,tengo derecho a que me lo de,que se puede hacer. Muchas gracias de antemano,un saludo Luis Rivero

image description

AOB Abogados

Contestar

Hola Luis,

Para consultas tan específicas como la que nos señalas, puedes utilizar el servicio de consulta legal online via web, que encontrarás en el menu superior dentro de servicios online y en 24 horas laborables recibirás respuesta por escrito por un abogado especialista en la materia. Consulta las condiciones de este servicio.

Si por el contrario quieres un servicio más completo te recomendamos el servicio legal por videoconferencia y podremos asesorarte ante más dudas que pudieras tener.

Un saludo

Melissa

Contestar

Hola buenas tardes La pareja de mi marido no le quiere dar la documentación el DNI dice que su abogada a dicho que no es necesario que el padre lo tenga ya que la custodia la tiene ella no sé si eso es legal o no, solo le deja la tarjeta sanitaria y la tarjeta de la mutua.

image description

AOB Abogados

Contestar

Hola Melissa,

Para consultas tan específicas como la que nos señalas, puedes utilizar el servicio de consulta legal online via web, que encontrarás en el menu superior dentro de servicios online y en 24 horas laborables recibirás respuesta por escrito por un abogado especialista en la materia. Consulta las condiciones de este servicio.

Si por el contrario quieres un servicio más completo en el que podramos ayudarte  ante varias dudas te recomendamos el servicio legal por videoconferencia  y mantendrás una reunión como si estuvieras presencialmente en nuestras oficinas con un abogado que te facilitará todas las respuestas a las dudas al respecto.

Un saludo

Juanjo

Contestar

Buenas tardes. Llevo divorciado 7 años, jamás he necesitado nada de mi ex, y ahora para una gestión de Hacienda necesito los DNI compulsados para realizar dicha gestión.. Ella se niega a enviarlos y solo me envía una fotocopia bynpir una cara.. Que debo hacer para que cumpla?

image description

AOB Abogados

Contestar

Hola Juanjo,

Para consultas tan específicas como la que nos señalas, puedes utilizar el servicio de consulta legal online via web, que encontrarás en el menu superior dentro de servicios online y en 24 horas laborables recibirás respuesta por escrito por un abogado especialista en la materia. Consulta las condiciones de este servicio.

Si por el contrario quieres un servicio más completo en el que podramos ayudarte en las dudas que te puedan surgir sobre cómo es el procedimiento y qué necesirtariais te recomendamos el servicio legal por videoconferencia  y mantendrás una reunión como si estuvieras presencialmente en nuestras oficinas con un abogado que te facilitará todas las respuestas a las dudas al respecto.

Un saludo

Pamela

Contestar

Hola buenas tengo 22años hace 2años solicite la nacionalidad hija española nacida fuera del país mi padre se lleva divorciando con mi madre muchos años y no llegan a un acuerdo tuve la comunitaria y se me caducó a los 9años nunca volvieron a querer sacarme la documentación tengo pasaporte de mi país para sacarme la documentacion piden que mi padre valla a firmar aun siendo yo mayor de edad y el no quiere por el tema de la separación llevo en España desde los 3 años

image description

AOB Abogados

Contestar

Hola Pamela,

Para poder asesorarte jurídicamente al respecto y valorar las posibles opciones necesitaríamos interactuar contigo a fin de que nos facilites más información y con ella poder indicarte correctamente.

Si lo deseas disponemos del servicio legal por videoconferencia, que encontrarás en el menu superior de nuestra página web dentro de servicios online  y mantendrás una reunión como si estuvieras presencialmente en nuestras oficinas con un abogado especialista en esta materia o bien contacta con nuestras oficinas y coordinaremos una reunión presencial.

Un saludo