- Per Paul SITGES
Els procediments de canvi de nom i cognoms amb la nova Llei del Registre Civil
El passat 30 d’abril de 2021, després d’haver estat demorada diversos anys seguits, va entrar en vigor la nova Llei del Registre Civil, havent-se promulgat a l’any 2011. Mitjançant aquesta nova regulació, s’adopta un nou model que s’ajusta més als valors establerts a la Constitució de 1978 com a la realitat actual de la nostra societat, en la què el Registre Civil ha pres una major importància i assumit diversos rols que anteriorment eren competència del Ministeri de Justícia.
Hem de tenir en compte que l’anterior normativa del Registre Civil datava de l’any 1957, pel que el canvi i modernització del sistema i articulat de la Llei era necessari donada l’evolució de la nostra societat i les necessitats actuals.
A l'article del nostre Blog El canvi de nom i cognoms a partir del 30 d'abril de 2021 i l'entrada en vigor de la llei 20/2011 ja vam fer unes pinzellades de les diferències existents entre la antiga regulació del Registre Civil i la nova.
En aquest article, ens centrem a donar resposta a les principals preguntes que ens fem un cop ha entrat en vigor la nova llei.
Quan s’aplica la nova Llei del Registre Civil en els procediments de canvi de nom i cognoms?
D’acord amb l’establert a la Disposició Transitòria Primera de la Llei 20/2011 de 21 de juliol, els procediments i expedients que estiguessin en tramitació a l’entrada en vigor d’aquesta nova Llei, els hi seguirà sent d’aplicació la Llei de 8 de juny de 1957 i les seves disposicions dictades en el seu desenvolupament. Conseqüentment, haurem de prestar atenció al moment en què es va iniciar l’expedient sobre canvi de nom i/o cognoms amb tal de dilucidar quina Llei estem aplicant a cada cas.
Com comentàvem, aquesta nova Llei suposa un petit pas endavant tant en l’agilització dels tràmits, com en relaxació dels requisits per als canvis de nom, i això es pot observar, a més a més de a la nova redacció dels articles modificats, reflectits també en el Preàmbul V de la citada normativa i que reproduïm a continuació (traducció literal al català):
“El nom i cognoms es configura com un element d’identitat del nascut derivat del dret de la personalitat i com tal s’incorpora a la inscripció de naixement. Amb el fi d’avançar en la igualtat de gènere es prescindeix de la històrica prevalença del cognom patern davant del matern, permetent així que ambdós progenitors siguin els que decideixin l’ordre dels cognoms. Igualment es sistematitza i agilitza el procediment de canvi de noms i cognoms i es sotmet, com regla general, a la competència de l’Encarregat del Registre Civil. En quant a la filiació, s’elimina tota referència a la no matrimonial, amb plena equiparació a la matrimonial.”
Tanmateix, juntament amb les novetats anteriors, destaca el fet de què, respecte de les inscripcions de naixement de nounats, s’està implementant i es preveu la remissió de les dades dels nounats a través d’un document oficial omplert en el propi hospital i comprovat per part dels responsables sanitaris. És a dir què, des d’abril d’aquest any, els centres hospitalaris poden habilitar un servei mitjançant el qual els pares i mares dels nounats, podran inscriure els seus fills des del propi hospital, essent que el document serà remés al Registre Civil corresponent. Això és opcional per part dels progenitors o tutors dels nounats, pel que hauran d’escollir entre aquesta fórmula d’inscripció del naixement o bé la tradicional, que seria dirigir-se directament i personalment al Registre Civil corresponent a la fi de sol·licitar la inscripció amb tota la documentació pertinent. Val a dir que aquest procediment encara no es du a terme per part tots els centres sanitaris del país, però que si que alguns d’ells ho estan implementant.
Novetats en els procediments de canvis de nom i cognoms introduïdes a través de la Llei 20/2011 de 21 de juliol.
Canvi de nom
Segons la regulació vigent, s’admetran els canvis de nom sempre i quan s’acrediti l’ús habitual del nou nom sol·licitat (article 52 de la Llei 20/2011) i les circumstàncies de cada cas concret.
Canvi de cognoms
Amb la nova Llei en vigor, existeixen dos procediments diferents depenent de la sol·licitud de canvi de cognoms que es pretengui.
Els següents procediments de canvi de cognoms es tramitaran davant del Jutge Encarregat del Registre Civil:
- Inversió de Cognoms
- Anteposició de la preposició “de” al primer cognom o conjuncions “y” o “i”
- Conservació dels cognoms després d’una rectificació de filiació
- Regularització ortogràfica dels cognoms
A la resta de supòsits de canvi de cognoms, s’instruirà el corresponent expedient de canvi, en el què hauran d’acreditar-se el compliment de certs requisits i en especial els indicats a l’article 54.2 de la citada Llei (traducció literal de l’article, original en castellà):
a) Que el cognom en la forma proposada constitueixi una situació de fet, essent utilitzat habitualment per l’interessat.
b) Que el cognom o cognoms que es tractin d’unir o modificar pertanyin legítimament al peticionari.
c) Que els cognoms que resultin del canvi no provinguin de la mateixa línia.
No serà necessària la concurrència d’alguns d’aquests requisits depenent de circumstàncies excepcionals, autoritzant-se el canvi de cognoms quan es pugui provar aquestes situacions extraordinàries i inclús per raons d’urgència o seguretat per al canvi total d’identitat sense complir cap dels requisits previstos en l’anterior apartat 2.
Cognoms amb element estranger
En els supòsits de persones que adquireixen la nacionalitat espanyola, hem d’estar a cada cas, ja que hauran de prendre’s en consideració diversos factors, com ara el país del que és originària aquesta persona, si forma part de la Unió Europea o de països externs, així com l’existència de Convenis signats entre el país d’origen i Espanya.
Cognoms estrangers amb terminació que distingeix entre forma femenina i masculina
En aquells casos en els que un cognom d’origen estranger admet variants segons es tracti de la forma masculina o femenina del mateix, podrà sol·licitar-se que la inscripció de naixement s’inscrigui en la forma corresponent sempre i quan es provi davant de l’Encarregat del Registre la existència de les variants corresponents i, també, en virtut del testimoni del Cònsol d’Espanya que pertoqui.
Si tens dubtes al respecte de la possibilitat de canviar de nom i/o cognoms, poseu-vos en contacte amb algun dels nostres professionals especialitzats en aquest tema mitjançant el nostre servei de consultes legals online de la nostra pàgina web, o bé a través del servei de videoconferència, o bé, sol·licitant una cita prèvia al nostre despatx.
8 Comentaris
Deixa un comentariDeixa un comentari
Mariano
Hola hace años me adoptaron y me canbiaron los apellidos de mi madre biologica ahora yo estoy con mi madre biologica y mis padres adoptantes los dos estan fallecidos ahora quiero volver a mis apellidos de nacimiento por conservacion de los apellidos ya que mi hijo tambien quiere ponerse mi apellido antiguo es posible ?
AOB Abogados
Hola Mariano,
Primero deberíamos valorar la viabilidad de dicha pretensión ya que el ordenamiento jurídico español "encorseta" los supuestos en que puede tener éxito esta solicitud.
Para poder indicarte sobre ello, disponemos del servicio de consulta legal por videoconferencia, que encontrarás en el menu superior, dentro de servicios online y podremos indicarte si puede ser viable, cómo sería el procedimiento y qué ncesitarías. Consulta las condiciones de este servicio.
Un saludo
Gemma
Buenos dias, Me gustaría conocer el coste orientativo de una cambio de apellidos. Gracias
AOB Abogados
Hola Gemma,
Te contestamos por correo electrónico directamente
Un saludo
Lucía
Hola. Voy a iniciar la solicitud para el cambio de nombre y entre los requisitos , me piden una propuesta de testigos ( dos personal mayores de edad que den fe del nombre que uso habitualmente). Mi duda es si estos testigos pueden ser familiares directos de la persona solicitante. Grecias
AOB Abogados
Hola Lucia,
Para consultas muy específicas disponemos del servicio de consulta legal online vía web, que encontrarás en el menú superior de nuestra página web dentro de servicios online y en 24 horas laborables recibirás respuesta por escrito por un abogado especialista en la materia. Consulta las condiciones de este servicio.
Si por el contrario quieres un servicio más completo y global en el que podamos ayudarte ante más dudas y consultas que pudieras tener,, disponemos del servicio legal por videoconferencia, que encontrarás en el menú superior de nuestra página web dentro de servicios online y mantendrás una reunión como si estuvieras presencialmente en nuestras oficinas.
Un saludo
Adri
Hola, os pongo en contexto. Sufrí abandono por parte de mi padre biológico siendo bastante pequeño, criandome sin el, y prácticamente, sin conocerle. Mi madre se casó, y tengo a mi padrastro, quien siempre me trató como su hijo. Ahora que soy mayor de edad, me gustaría poder eliminar el apellido del de mi padre biológico, y cambiarlo por el de mi padrastro, ya que nunca he tenido relación con mi padre biológico. ¿Sería posible realizar el cambio de apeliido? y si es posible, ¿El abandono sería un buen motivo para realizarlo?. Gracias de antemano!!
AOB Abogados
Hola Adri
Primero deberíamos analizar la viabilidad de la pretensión a la que haces referencia y para ello necesitamos disponer de más información al respecto ya que el ordenamiento jurídico español "encorseta" los supuestos para formalizarlo.
Si lo deseas, para este primer servicio de asesoramiento en el que puedas facilitarnos información completa y detallada y así poder valorarlo jurídicamente puedes utilizar nuestra consulta legal por videoconferencia que encontrarás en el menú superior, dentro de servicios online donde aparte de indicarte la viabilidad, te informaremos de cómo sería el procedimiento y qué necesitarías.
Un saludo