Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers tècniques i d'analítica per obtenir dades estadístiques. No les utilitzem per segmentar usuaris amb objectius publicitaris. Clicant 'més informació' t'expliquem com deshabilitar si així ho desitges..
Més informació OK

Custòdia de les mascotes: Qui es queda amb els animals de companyia en casos de separació o divorci?

Si bé des de la perspectiva del dret penal, des de fa ja bastants anys, existeix una major sensibilitat i protecció al tracte dels animals de companyia diferenciant els animals amb altres béns mobles, la realitat és que, des de l’òptica civil, i fins gener de 2022, això no era així, donat que els gossos, gats o qualsevol altre animal de companyia tenia, a efectes jurídics, la consideració de “bé moble” o “cosa”.

Això comportava que, jurídicament, podia assimilar-se un gos a un renta-vaixelles. De fet, i encara que sembli surrealista, un animal com un gos, podia servir com a instrument per a garantir una obligació contreta amb algú, tal i com succeeix als préstecs hipotecaris dels bancs, en els que els pisos o locals  garantitzen la devolució del capital prestat.

Si bé fins abans del 2022,  existia alguna sentència aïllada i pionera que ja havia abordat la necessitat de donar un altre tractament als animals domèstics al de les meres “coses” (en concret, la dictada pel Jutjat de Primera Instància 9 de Valladolid, el 27 de maig de 2019), no és fins el 5 de gener de 2022 quan, per fi, sorgeix un canvi de paradigma i a través d’una profunda modificació legal, s’aconsegueix canviar aquest concepte arcaic blindant als animals de companyia amb una protecció adequada i que, en els procediments de separació o divorci, la mascota ja no forma part d’un inventari a repartir-se com si fos una caixa de sabates.

Arrel d’aquests canvis legals, quan parlem de les
mesures a regular en un procediment de divorci ara haurem d’afegir un nou aspecte a regular en tota separació o divorci: els drets i obligacions dels membres de la parella que es separarà en relació amb la seva mascota.

Amb aquestes intencions, es va aprovar la Llei 17/2021, de 15 de desembre, de modificació del Codi Civil, la Llei Hipotecària i la Llei d’Enjudiciament Civil, sobre el règim jurídic dels animals.

Aspectes a tenir en compte de la Llei 17/2021

 1. El primer canvi que introdueix aquesta llei és a nivell conceptual: Els animals deixen de tenir la naturalesa jurídica de coses o béns, passant a ser considerats com éssers dotats de sensibilitat.
  En aquest sentit, es configura un nou article al Codi Civil espanyol, l’article 333 bis, amb  tota una declaració d' intencions: “1. Els animals són sers vius dotats de sensibilitat. Només els hi serà aplicable el règim jurídic dels béns i de les coses en la mesura en què sigui compatible amb la seva naturalesa o amb les disposicions destinades a la seva protecció”

 2. Conseqüència d’aquest canvi conceptual de com han de ser considerats els animals, s'han produit  varies modificacions en els aparts del Codi Civil que  tracten  les conseqüències de la crisi matrimonial. En concret, es van modificar  els articles 91, 90.3 i s’afegí l’article 94BIS.

  Amb  aquests canvis legals, s'altera la la perspectiva dels animals domèstics, essent que els gossos i gats ja no són tractats com mers mobles o propietats que es poden dividir, sinó que d’acord amb aquestes disposicions, el Jutge està obligat a establir a qui se l’atribueix la custòdia de l’animal, és a dir, a quin membre de la parella se li confia el benestar de l’animal (o als dos membres), a fixar un règim de visites,  a fixar com es repartiran entre la parella les obligacions  referents a la seva cura  (menjar, veterinari, vacunes...).

  Per això, la parella  ha de subscriure un conveni regulador (en els casos de divorcis de mutu acord) amb els acords assolits envers  aquests aspectes, o el Jutge (en els supòsits de divorcis contenciosos) haurà de resoldre pensant en el benestar de l'animal. . A l'hora de pendre la decisió, el jutge haurà de tenir en compte el membre de la parella amb el que l’animal domèstic hagi estat amb més contacte o amb el que hagi tingut una relació afectiva i regular.

  A més a més, si per qualsevol motiu es canvien les circumstàncies que en el seu dia van comportar a prendre les decisions al respecte (per exemple, es té constància de que l’altre membre de la parella no està cuidant adequadament de l’animal, o s'han alterar els horaris laborals que impedeixen una correcta cura), es pot sol·licitar una modificació de mesures fixades en la Sentència,  sempre i quan es vegin greument alterades les circumstàncies de l’animal (si necessita més informació de com i quan es poden modificar les mesures en un procediment de guarda i custòdia o de divorci, consulti el nostre post que tractava “Com i quan modificar les mesures adoptades en un procediment de divorci o de guarda i custòdia?” per a altres qüestions diferents a la que aquí ens ocupa).

 3. Tanmateix, es va modificar la Llei Hipotecària, establint clarament que “no escau extensió del pacte de la hipoteca als animals de companyia”. Per tant, ja no és possible hipotecar a gossos o gats.

Buits legals


Si bé aquest canvi conceptual ha suposat un avançament significatiu en la matèria, la realitat és que hauria estat aconsellable una major concreció a la llei per  poder dotar d’uns criteris als Jutjats de com aplicar adecuadament aquesta llei i poder oferir una major seguretat jurídica ja que... com podem saber quin membre de la parella en la separació o divorci té una major relació amb l’animal? Amb qui dels dos s’assegura un major benestar del gos o el gat?

Sense cap mena de dubte, la interpretació que facin els jutjats i tribunals en les pròximes sentències judicials que facin respecte d’aquesta llei que va entrar en vigor al 2022, és la que permetrà anar consolidant una guia de com interpretar adequadament la norma.Tens més dubtes? Vols que t’assessorem en com regular la custòdia del teu gos o gat en un procediment de separació o divorci? Contacta amb els nostres advocats experts en Dret de família i sol·licita una visita presencial a les nostres oficines de Barcelona o València, si ho prefereixes, utilitza el nostre servei d’assessorament per videoconferència o per correu electrònic.

0 Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

Responsable AOB ABOGADOS LEGAL SERVICES SLP
Finalitat
 1. Publicar i contestar al nostre blog els comentaris que feu a l'apartat 'Deixa un comentari' que apareix en el formulari habilitat dels posts del nostre blog. A la nostra web apareixerà publicat el nom i cognom facilitat i el seu comentari (mai publicarem el seu correu electrònic)
 2. Poder-li enviar el nostre butlletí comercial i realizar les comunicacions informatives i publicitàries dels nostres productes i serveis, inclús per mitjans electrònics (mail, etc..)
Legitimació Consentiment del interessat.
Destinataris No es cediran les dades a tercers, excepte en supòsits d’obligacions legals.
Drets Accedir, rectificar i suprimir les dades, així como altres drets, como s’explica a la informació addicional.
Informació addicional Pot consultar la información addicional i detallada en el nostre apartat Política de Privacitat